Rahaa ja neukkutietokoneita – saunan lauteilla Kristoffer Lawson

”Neuvostoteknologia on semmosta, jota on pakko kunnioittaa. Ne jätkäthän on velhoja. Ne tekee täysin tajuttomia juttuja, täysin tajuttomalla hardiksella, jossa ei ole mitään järkeä.” Näin toteaa startup-yrittäjä ja festivaalijärjestäjä Kristoffer Lawson. Entisen Neuvostoliiton omaperäistä tietokonekulttuuria ei länsimaissa tunneta juuri laisinkaan. Lawson aikoo muuttaa tilanteen lokakuussa Helsingissä, jolloin hän järjestää Kaapelitehtaalla ”punakoneisiin” keskittyvän Alternative Party 2011 -tietokonefestivaalin.

Ensin oli kuitenkin 1970-luku.

Saturday_1730_meaningful_money_jussi_mononen_1

Kuvassa Kristoffer Lawson.

 

Dinosaurusten haastaja

Kristoffer Lawson syntyi Lahdessa vuonna 1977. Nuoruudessaan hän oli Atari-harrastaja, joka nykyisin käyttää kuitenkin Maciä.

Lawsonille tärkeitä asioita ovat olleet koko elämänsä ajan yksilönvapaudet, vapaus ideoida ja oikeus yksilöllisiin päätöksiin sekä muutoksen edistäminen. ”Asioita pitää rikkoa, murtaa ja muuttaa”, kiteyttää Lawson. Tätä hän pitää myös startup-yrittäjien tehtävänä, joihin hän itsekin lukeutuu.

”Kukaan startup-yrittäjä, joka ei yritä olla joka päivä luova ja joka päivä kyseenalaista kaikki mitä on tapahtunut aikaisemmin, ei tee työtään oikein. Se on se mitä varten startupit ovat täällä olemassa. Se on meidän mahdollisuus, koska ne vanhat jäärät ja vanhat dinosaurukset on pyörineet niin pitkään – ei ne uskalla tehdä muutosta. Meidän tehtävä on tehdä se.”

Erityisesti hän kuitenkin korostaa sitä, että Suomen ja maailmankin kehittymisen kannalta on oleellista se, että paikalleen jähmettyneitä rakenteita tulee rikkoa, jotta asiat voisivat kehittyä parempaan. ”Ja tätä tehtävää pitää helpottaa kaikin mahdollisin keinoin”, Lawson peräänkuuluttaa.

 

Kristoffer Lawson pitää oudosta teknologiasta, kuten brittiläisistä autoista.

 

 

Tyhmien ideoiden festivaali

Rikkomisen, murtamisen ja muuttamisen elämänasennetta toteuttaa myös Lawsonin vuonna 1998 perustama Alternative Party -festivaali, jossa Lawsonin mukaan ”mitä tahansa saattaa tapahtua ja myös voi tapahtua – eli se on sallittua. Semmonen luova vapaus, kaikki ideat ovat … mitä tyhmempi idea, sitä parempi idea! Tää on musta se kaikkein hienoin juttu Alternative Partyissä.”

Tyhmimmäksi ideaksi koskaan hän nimeää ompelukilpailun järjestämisen. ”Siinä oli kymmeniä tyyppejä mukana ja ideana oli siis ommella jonkinlainen taideteos. Siellä oli kankaita ja lankoja ja ompelukoneita oli useita kappaleita, jotka saatiin sponssina. Laitettiin tyypit riviin ja ompelemaan. Itsekin taisin osallistua siihen jollain teoksella. Se oli todella hieno kilpailu. Todella onnistunut.”

”Noin yleisesti, AltParty on luova yhteisö, missä ideat ovat vapaita.”

Myös Lawsonin startup-yrityksen Holvin idea syntyi Alternative Partyillä. ”Meillä oli ongelma kun järjestettiin AltPartyjä, se miten me manageroidaan rahoja. Tämä oli jatkuva riesa, kerätä rahoja, lähettää sponsorilaskuja, seurata budjettia kun oli useita tyyppejä mukana, eli miten me pystytään tekemään tää asia paremmin? Ja siitä syntyi idea tehdä Holvi, joka on juuri tätä.”

Holvin tarina on nousujohteinen. Toukokuussa Holvi voitti ensimmäisenä suomalaisyrityksenä eurooppalaisen enkeli- ja riskisijoittajien Seedcamp-yritysideakilpailun Tukholmassa, joka Lawsonin mukaan mahdollistaa yrityksen kehityksen Euroopan laajuiseksi palveluksi. Kesällä Holvi puolestaan ilmoitti saaneensa 250 000 euroa riskirahaa tuotekehitykseen. Palvelu on tarkoitus julkaista Suomessa tämän vuoden aikana ja Holvin testikäyttäjäksi voi ilmoittautua jo nyt osoitteessa holvi.com.

Kuvia Alternative Partyiltä.

 

Idässä kaikki on toisin

Vuonna 2002 Lawson vieraili CAFe’2002-tietokonepartyillä Kazanin kaupungissa Venäjällä. Kun Lawson seurueineen saapui tapahtumapaikalle, he ihmettelivät mihin suurella vaivalla Suomesta kuljetetut (pöytä)tietokoneet oikein tulisi sijoittaa. ”Missä ovat pöydät? Tulimmeko väärään paikkaan?”

Tapahtuman järjestäjät pyörittelivät silmiään ja vastasivat, että ”EI EI EI, sä oot nyt ymmärtänyt tän jutun ihan täysin väärin.” Venäjällä homma toimii siten, että ihmisillä on disketeillä mukana demot, joita aiotaan näyttää screenillä. Muu aika juodaan vodkaa. Miksi turhaan raahata koneita paikalle ja kuluttaa arvokasta pöytätilaa sellaiseen?

Länsimaissa tietokoneet tulevat tehtaalta, Idässä keittiöstä. Venäjän partyillä poikkeuksellista olivat itserakennetut tietokoneet kuten Spectrum-tietokoneen kopiot eli kloonit. Kloonikoneet saattoivat näyttää täysin nykyaikaisilta PC:iltä – iso näyttö, kovalevyt ja muut herkut – mutta PC:n sijaan ne olivatkin Spectrum-klooneja. ”Se oli huikeeta”, muistelee Lawson vielä tänään, yhdeksän vuotta myöhemmin.

Junamatka Helsingistä Kazaniin oli noin 1000 kilometriä suuntaansa ja vei useita päiviä. Vieraita saapui kuitenkin paljon kauempaakin, muun muassa 5000 kilometrin päästä Vladivostokista!

Kuvia Kazanin matkalta. (Tuomas Toivosen kuvakokoelma.)

 

Kommunismi – hieno aate, tyhmä idea

Mitä syntyy kun yhdistetään Lawson, tyhmät ideat ja idän tietokonekulttuuri? Tietysti idän tietokoneisiin eli ”punakoneisiin” virittynyt Alternative Party 2011, jossa biletetään ja rikotaan luutuneita käsitteitä koko viikonlopun ajan 21.-23. lokakuuta Kaapelitehtaalla Helsingissä. ”Kommunismi on hieno aate, joka kuitenkin ansaitsi kuolla. Mutta Alternative Partyillä sitä pääsee kokemaan taas uudestaan, hetken aikaa”, sanoo Lawson. Vodkaa kuulemma on. Vallankumoushenkeä piisaa. Dinosaurukset ja luutuneet ajatusmallit väistyköön!

Tapahtumassa järjestettävien kilpailujen osalta Lawson kannattaa ja toivoo ehdottomasti sitä, että tänä vuonna kilpailuihin liittyy paljon lahjontaa lisäpisteiden saamiseksi. Lisäksi hän mainitsee odottavansa teemaan elimellisesti liittyvää neuvostomarssikilpailua.

Koska politiikka on vahvasti mukana teemassa, Lawson kertoo järjestäjien parhaillaan harkitsevan myös sitä, että jos demossa on poliittinen sanoma, joka on yhtenäinen Alternative Partyn oman poliittisen sanoman kanssa, niin demolla annetaan automaattisesti viisi lisäpistettä kilpailussa. Lawsonin mukaan Alternative Party kannattaa yksilön ajatuksen vapautta ja ilmaisun vapautta, ja ehkä jonkinlaista antifasismimia ja antikeskustakoneistoajattelua. ”Mutta tietenkin tänä vuonna kaikki poikkeaa totutusta. Meidän tämän vuoden teema ja poliittinen sanoma on päinvastainen! Että keskuskoneisto rules, kunhan siellä on oikea keskuskoneisto!”, lausuu Lawson vallankumoushenkisesti.

Alternative Partyillä on lisäksi näytteillä tänä vuonna mm. erittäin laaja kokoelma Neuvostoliittoon liittyvää materiaalia, jonka sisällöstä ei vielä ole julkistettu tarkempia yksityiskohtia. Yksi musiikin pääesiintyjistä on viiden vuoden tauon jälkeen ainutlaatuisen comebackin tekevä Ural 13 Diktators -yhtye, jonka musiikissa yhdistyy tekno, disko, vanha pelimusiikki ja neukkunostalgia.

Yksi tärkeä osa totalitarismia ovat salaisuudet ja salakirjoitus. Lawson kertoo odottavansa innolla etenkin sitä, kun professori James Grime Isosta-Britanniasta tuo paikalle aidon toisen maailmansodan Enigma-salakirjoituslaitteen.”Se on todella hieno laite. Ja sitä kuulemma pääsee ihan oikeasti käpistelemään!”, Lawson hehkuttaa. Lisäksi Lawson mainitsee odottavansa tapahtuman fiilistä ja ihmisiä sekä Ruotsista saapuvaa elektropoppiyhtye Covenantia.

Altparty2011-top

Alternative Party 2011 Kaapelitehtaalla 21.-23. lokakuuta 2011.

 

Mieleenpainuvin hetki Alternative Partyihin liittyen?

”Siitä ei ole mitään epäilystäkään mikä se hetki on. Se oli se kun Front 242 rupesi soittamaan lavalla. Front 242 on kuitenkin ehkä mun kaikkien aikojen lempibändi, jota mä olen kuunnellut hyvin hyvin pitkään. En ollut koskaan nähnyt niitä livenä. Ne ei ollut koskaan käyny Suomessa. Ja tietenkään ne ei olleet koskaan käyneet tietokone- tai demopartyillä. Ja kun nää kaikki asiat yhdistyy yhteen hetkeen… niin, ei siitä elämä parane.”, kertoo Lawson.

Hetken tuumattuaan hän jatkaa: ”Ehkä siihen semmoinen pieni sivuhetki oli kun sitten partyjen jälkeen oltiin Otaniemen Rantasaunassa ja Frontti oli silloinkin paikalla ja istuttiin siellä saunassa nakuna vierekkäin belgialaisten herrojen kanssa ja juotiin kaljaa. Kyllähän se on aika kova hetki, kun omat idolit on siinä nakuna vieressä.”

Altparty08_034

Kuvassa Front 242 esiintymässä Alternative Partyillä vuonna 2008.

 

Linkkejä

http://twitter.com/Setok – Kristoffer Lawsonin Twitter-tunnus

http://www.altparty.org – Alternative Party 2011 Kaapelitehtaalla 21.-23. lokakuuta 2011

http://holvi.com/ – Uudenlainen pankki.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kazan – Kazan on Tatarstanin pääkaupunki ja osa Venäjän federaatiota.

– Youtube: ”BibLenin 2003”, Venäläistä demoskene-elämää, julkaistu CAFe’2002:n wildcompo-kategoriassa.

http://zpixel.by.ru/galleries/parties/cafe2002/cafe2002_results.html – CAFe’2002, Kazan. Kilpailujen tulokset.

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s