Icons tuo digitaalisen taiteen elokuvateatteriin

Haluatko nähdä reaaliaikaista digitaalista taidetta – eli demoja – täydellisellä kuvan- ja äänentoistolla? Lauantaina tämä on mahdollista, sillä elektronisen taiteen festivaali ja demoparty Icons järjestetään elokuvateatteri Andorrassa, Helsingissä. Ohjelmassa demojen lisäksi uuden unkarilaisen demoscene-dokumentin Suomen ensi-ilta, VJ-kilpailu ja live-musiikkia. Haastattelimme tapahtuman pääorganisaattoria Mika Rautiota.

Mika-rautio-icons

Kuvassa Mika Rautio, Iconsin pääorganisaattori.


1. Kuka olet ja mikä on roolisi Icons-tapahtumassa?

Minä olen Mika Rautio. Olen pyörinyt aktiivisesti demoscenessä kymmenen vuoden ajan. Vastaan siitä, että tapahtuman ohjelma pyörii hyvin ja ajallaan.

2. Mikä on Icons ja kenelle se on suunnattu?

Icons on elektronisen taiteen festivaali ja demoparty. Tapahtuma keskittyy erilaisilla tietokoneilla luotuun audiovisuaaliseen taiteeseen.

Icons on suunnattu ihmisille, jotka haluavat kokea tietokoneilla luotua kuvaa ja ääntä. Tämä ei tarkoita sitä, että kävijän pitäisi olla ”nörtti” tai edes välttämättä tietokoneista kiinnostunut. Kuvasta ja äänestä nauttiminen ei aina vaadi tietokoneiden ymmärtämistä!

Tapahtumaan odotetaan paikalle noin 200 henkeä.

3. Icons järjestetään elokuvateatterissa. Millainen katselunautinto on luvassa? Onko demopartya aiemmin järjestetty elokuvateatterissa?

Teatterissa on loistavat puitteet kuvan ja äänen toistamiselle. Tapahtuman katselunautinto ei ulotu ainoastaan elokuvateatteriin, koska osa tapahtuman ohjelmasta tullaan näkemään myös elokuvateatterin viereisessä baarissa.

Olen kuullut, että keski-Euroopassa oltaisiin järjestetty demoparty elokuvateatterissa kerran 2000-luvulla. En ikävä kyllä muista tapahtuman nimeä.

4. Miten idea syntyi?

Icons-tapahtuman järjestämisestä elokuvateatterista oltiin jo keskusteltu Icons 2008 -tapahtuman jälkeen, koska ajattelimme, että kilpailutöiden näyttämiselle pitäisi saada parhaat mahdolliset puitteet. Mikä olisikaan sen parempi kuin itse elokuvateatterin hyödyntäminen?

Icons-tapahtuman tavoite on tuoda demopartyille muitakin kuin demoscenestä ja tietokonealasta kiinnostuneita ihmisiä. Uskon meidän onnistuneen melko hyvin tässä tänä vuonna, koska olen saanut yhteydenottoja ja kilpailutöitä myös ihmisiltä, jotka eivät ole ns. demoscenessä mukana.

Icons-2012

5. Mitä odotat itse eniten tulevalta tapahtumalta?

Odotan mielenkiinnolla, miten yleisö ottaa vastaan VJ-kilpailun. Niin sanotussa VJ-demossa osallistujat tuottavat Get Me -nimisen funkbändin keikalle taustavisuaalit keikan aikana. En muista, että tällaista kilpailumuotoa olisi ollut vielä millään muulla demopartyllä.

6. Millaisena näet demoscenen tilan Suomessa ja maailmalla? Minkä puutteen Icons paikkaa demoscene-kentässä?

Demoscenen tila on Euroopassa ja etenkin pohjoismaissa vakaa. Demopartyjä järjestetään eri puolilla Eurooppaa joka kuukausi ja Suomessa on tasaisesti ollut demopartyjä noin neljä kertaa vuodessa. Euroopan ulkopuolella demopartyjä järjestetään vähän harvemmin, mutta iloisena yllätyksenä nyt 14.1. järjestettiin pitkästä aikaa Japanissakin demoparty ja helmikuussa on Brasiliassakin demoparty!

Icons-tapahtumassa tuodaan vaihtoehtoisia lähestymistapoja demopartyille. Haluamme myös tuoda demopartyjä esiin muillekkin kuin pelkästään tietokoneista ja demoscenestä innostuneille.

7. Iconsin mainoksissa on käytetty perinteisen filmitekniikan estetiikkaa. Mikä siinä innostaa?

Analoginen filmi on aihe, mitä ei ole ennemmin käsitelty demopartyillä. Analoginen filmi ei toki tietotekniikan kanssa ole hirveesti yhteydessä, mutta analogista filmiä pystytään käyttämään monella eri luovalla tavalla. Esimerkiksi Icons-invitaatio ”Super8” on tehty raaputtamalla 16mm-filminauhaa.

8. Tapahtumassa nähdään Suomen ensi-ilta ”Moleman 2 – Demoscene – The Art of the Algorithms”-elokuvalle. Mistä on kyse?

Moleman 2 on unkarilainen dokumenttielokuva, joka kertoo demoscenestä ja sen historiasta.

9. Millaisen vastaanoton Icons on saanut etukäteen?

Olen kuullut enimmäkseen positiivista palautetta Icons-tapahtumasta ja sen tämänvuotisesta teemasta. Positiivisimpia kommentteja on tullut tapahtumapaikasta, joka on baarin ja elokuvateatterin yhdistelmä, sekä VJ-kilpailusta.

Kiitos haastattelusta!

Elektronisen taiteen festivaali ja demoparty Icons lauantaina 21. tammikuuta Andorra kulttuurikompleksissa, Eerikinkatu 11, Helsinki. Liput 15 euroa. Lisätiedot: http://icons.fi

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s