Digitaalisen tekemisen festivaali Instanssi ensi viikolla Jyväskylässä

Digiluovuus kukoistaa reilun viikon kuluttua 9.-11. maaliskuuta Jyväskylässä kun digitaalisen tekemisen festivaali Instanssi pistää bitit liikkeelle Keski-Suomessa! Luvassa on avointa dataa, demokulttuuria, ohjelmoitavia valoja, kilpailuja, kokeiluja, kohtaamisia ja jännän äärellä olemista. Haastattelimme tapahtuman vetäjää Heikki Saloa – puoliksi mies, puoliksi kone.

Instanssi_deggis

Kuvassa Instanssi-työryhmän vetäjä Heikki Salo.


1. Heikki Salo, mikä on roolisi Instansseilla? Mitä muuta teet kuin Instanssia?

Olen Instanssi 2012 -työryhmän puheenjohtaja, eli huolehdin käytännössä, että tapahtumaa on tekemässä ja siitä on nauttimassa tarpeeksi väkeä. Olen töissä Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella tutkimusavustajana. Haaveilen tässä muiden projektien ohella aktiivisesti valmistumisesta.

2. Missä ja miten ajatus Instanssista syntyi?

Ainejärjestömme Linkki Jyväskylä ry:n järjestämillä laneilla oli hyvä tunnelma ja asenteikkaita kompoja. Ajatus Instanssista syntyi kevään 2010 lanien jälkeen, seuraavista laneista päätettiin tehdä avoimemmat ja isommat. Instanssi-nimi syntyi ainejärjestötilassa ja se vakiintui heti.

3. Kerro jokin sinulle läheinen muisto Instanssista?

Instansseilla kävijät voivat vilkuttaa koodaamalla lähiverkon kautta salin valoja. Yksi haaveili viime kevään Instansseilla virtuaali-instrumentista, joka äänen sijaan vilkuttaa valoja. Olin kotiin lähtiessäni ihan varma, että tuo jää tällä kertaa haaveeksi. Kun tulin sunnuntaiaamuna, toukokuun aurinko paistoi silloin aika tyhjään saliin. Häkellyin, kun yksi pimputti salin valoja ilmastointiteipillä käsivarteen kiinnitetyllä midikiipparilla.

Instanssi_satu

Kuvassa digitaalinen tekeminen käynnissä Instansseilla.


4. Tapahtumien järjestäminen on iso urakka. Mikä on ollut sinulle suurin haaste tämän vuoden Instanssien valmistelussa?

Haastavin hetki lienee huomata, kuinka paljon Instanssin touhuaminen syö aikaa. Tässä on monta ihmistä tekemässä, ja aika hurjastihan tähän uppoaa monelta vapaa-aikaa. Vaatii melko monelta hyvää turnauskestävyyttä, että perushommat tulevat hoidetuksi. Täytyy tässä kyllä samalla todeta Instanssille kysynnän olevan kohdallaan, kun tähän on lähtenyt yhteistyöhön niin hyvin tahoja mukaan.

5. Millaiset ihmiset Instanssia järjestävät? Esittele lyhyesti yksi instanssilainen, jossa mielestäsi kiteytyy Instanssin meininki ja asenne.

Instanssia on puolen vuoden ajan ollut juonimassa reilu kymmenkunta tietotekniikan opiskelijaa, ja porukka on ollut kasvussa. Tuomas Virtanen tuli tänä vuonna tekemään meille uudet weppijärjestelmät eli sivuston, äänestysjärjestelmän ja arkiston. Tuomas on tehnyt weppiä kofeiinin voimalla aamuyön tunteina. Asenteesta täytyy nostaa kyllä hattua.

6. Olette profiloituneet ”digitaalisen tekemisen tapahtumaksi”. Mitä se digitaalinen tekeminen on käytännössä ja miksi se innostaa sinua?

Digitaalinen tekeminen on tässä yhteydessä omaehtoista luomista viihtyisässä ympäristössä, jossa sovitut kompot ja esitelmät ovat jonkinlaisena punaisena lankana. Itselle innostavinta Instanssissa on, että en yhtään tiedä mitä tekeminen tulee käytännössä olemaan. Toivottavasti ei tule jytäkuttuja.

7. Esittele lyhyesti yksi Instansseilla julkaistu demo vuosien varrelta.

Kyseessä Instanssi 2010:llä yllättäen voittanut Manifeston Mögylööri (Python/pyglet). Valitsin kyseisen videon siksi, että siinä on hulvaton määrä poikkeavia juttuja. Videossa pitchataan demoa, siinä näkyy vuoden 2010 miekka ja kilpi -malliset kulissit ja vähän valojen välkettä demolle teknisesti täysin tarpeettomien latausruutujen aikana. Väkeä oli katsomassa sen verran mitä tiloihin mahtui, Instanssi 2010:stä jäi heti hyvä fiilis.

8. Millainen on Jyväskylän ja Keski-Suomen digikulttuuriskenen tilanne nyt? Miten se poikkeaa esim. Helsingistä tai muusta maailmasta?

Oma tuntumani on, että digiskene on täällä ollut vähän hajanaista viime vuosiin asti. Esimerkiksi Live Herring on tehnyt täällä määrätietoista työtä paikallisten toimijoiden yhteensaattamiseksi, kiitos heille siitä. En osaa verrata alueellisia tilanteita, sillä tiedän esim. Helsingistä vakiintumattomia tapahtumia tai ryhmittymiä huonosti. Mutta hyviä syitä matkustaa molempiin suuntiin lienee nyt ja tulevaisuudessa.

Instanssilogo

9. Mitkä ovat terveisesi Digiluovuus.fi:n lukijoille?

Luulisin, että Digiluovuus.fi:n lukijoille on tulossa upea kevät 2012, sen verran monta hyvää juttua vielä tulossa. Niin ja tulkaa Instansseille. 🙂

Instanssi järjestetään 9.-11. maaliskuuta Voionmaan lukiolla Jyväskylässä. Liput alkaen 5 €. Lisätiedot ja ohjelma: http://instanssi.org

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s