Elektronisen musiikin pioneeri Covenant esiintyy perjantaina Helsingissä

Ruotsalainen elektronisen musiikin yhtye Covenant tunnetaan EBM- ja Synthpop-musiikin uraanuurtajana ja yhtenä genrensä menestyneimpinä yhtyeinä maailmassa. Vuonna 1992 perustettuun yhtyeeseen kuuluvat Joakim Montelius (koskettimet), Eskil Simonsson (laulu) ja Daniel Myer (koskettimet). Covenant esiintyy perjantaina 21. lokakuuta Alternative Party 2011 -festivaalissa Helsingin Kaapelitehtaalla. Digiluovuus.fi haastatteli Joakim Monteliusta Helsingin konsertin lähestyessä.

1. Joakim Montelius, miten kuvailisitte musiikkinne olemusta?

Tuotantomme edustaa teknologista hengellisyyttä. Koemme elektroniset instrumentit monipuolisimmaksi ja ilmaisuvoimaisimmaksi tavaksi tuottaa musiikkia. Kuitenkin sanomamme on voimakkaan inhimillinen.

Dsc_0393gr-960

2. Helsingin konserttinne sijoittuu Alternative Party -festivaalille, jonka painopisteessä ovat tietokoneet ja digitaalinen kulttuuri. Mitkä ovat lapsuutenne ensimmäiset tietokoneisiin liittyvät muistot? Mitä tietokoneita käytätte nykyään tehdessänne Covenantin musiikkia?

Henkilökohtaisesti luulen, että ensimmäinen kosketukseni tietokoneisiin oli Commodore VIC20 noin vuonna 1982. Sen jälkeen tulivat ZX Spectrum ja C64. En kuitenkaan voi sanoa kiinnostuneeni ohjelmoinnista perinteistä Basic-kamaa lukuunottamatta. Enimmäkseen pelailin erilaisia pelejä.

Kun Mac tuli vuoden 1985 tietämissä, sain ensimmäisen Mac 512:seni kun isäni päivitti Mac Plussaan. Siinä ei ollut kiintolevyä, joten OS ja kaikki ohjelmisto pyöri 3.5″ -levykeasemalta. Musiikillinen kehityksemme tietokoneilla alkoi noin 1992, kun saimme Cubasen sisältävän Atari 1040:n. Ennen sitä käytimme rautasekvensserejä ja ennen sitä yksinkertaisesti soitimme kaiken manuaalisesti.

3. Mitä biisejä aiotte soittaa Helsingissä?

Helsingissä tullaan kuulemaan laaja valikoima uutta ja vanhaa tuotantoamme. Valikoimme soitettavat kappaleet juuri teitä varten

4. Yksi esikuvistanne on Front 242, joka soitti vuoden 2008 tapahtumassamme. Kertoisitteko hieman lisää siitä, kuinka aikainen EBM ja industial-tyyli vaikuttivat teihin ihmisinä?

Kasvoimme 80-luvun alun uusromanttisen syntetisaattoripopin ja osittain goottimusiikin ensimmäisen sukupolven tahtiin. Muistan kuitenkin ensi kerran kun kuulin Front 242:ta. Helsingborgissa oli mahtava levykauppa, joilla oli aina uutta tuntematonta materiaalia, ja eräänä päivänä sisään käveltyäni kuulin U-Men-biisin Frontin uudelta Geography-albumilta. Vuosi oli tuolloin varmaan 1984.

En ollut koskaan kuullut mitään vastaavaa ja samaistuin heti tummaan, tarttuvaan äänimaailmaan. Mieleeni tuli sellaisia artisteja kuin Nitzer Ebb (joka otti mielestäni liikaa vaikutteita DAFilta), Portion Control ja koko belgialainen skene. Samoihin aikoihin löysin industrial-musiikin: ensin Einstürzende Neubautenin ja Test Departmentin, mutta pian myös Throbbing Gristlen ja saman sukupolven alkuperäisen materiaalin.

Tutustuimme Eskilin kanssa noihin aikoihin. Meitä yhdisti kiinnostus elektronisen musiikin pimeämpään puoleen. Meille alkuvaiheen EBM ja industriaali oli instrumentaalimusiikkia: halusimme enemmän, joten perustimme yhtyeen toisensa perään luodaksemme oman versiomme.

5. Käsitys taiteesta muuttuu jatkuvasti. Olette tehneet tätä jo jonkin aikaa – koetteko, että voitte vielä vaikuttaa ihmisten näkemyksiin taiteesta ja musiikista?

Tietysti. Emme enää tekisi tätä, ellemme uskoisi, että meillä on vielä jotain annettavaa.

Dscf0107gr-960

6. Spotify (muiden digitaalisten innovaatioiden ohella) muuttaa musiikkiteollisuuden bisnesmalleja. Mitä kokemuksia teillä taiteilijoina on Spotifystä?

Spotify on ihmeellinen keksintö. Jos joku olisi kertonut minulle seistessäni levykaupassa vuonna 1985, että tulevaisuudessa voin kuunnella mitä tahansa voinkin kuvitella, missä tahansa, milloin tahansa, omalla kännykälläni, olisin tuskin uskonut sitä. Todella fantastista.

Luonnollisesti tämä teknologia on muuttanut musiikkiteollisuuden toimintaympäristöä. Meidän, kuten muidenkin, on sopeuduttava siihen. En ole tyytyväinen Spotifyn käyttämään järjestelmään taiteilijoiden osuuksista, ja kaikki oli toki helpompaa levyttävälle taiteilijalle silloin, kun albumeita myytiin merkittäviä määriä. Elämä oli turvatumpaa ja työskentelyyn oli enemmän aikaa.

Toisaalta epäilen, ettei meitä oltaisi kutsuttu kaikenlaisiin epätodennäköisiin paikkoihin soittamaan ilman, että niin moni ihminen on pystynyt internetin avulla kuuntelemaan musiikkiamme. Matka tähän pisteeseen on ollut kiehtova ja odotan sen käyvän yhä jännittävämmäksi. Enemmän tulevaisuutta kansalle! Nyt!

7. Mikä on eksoottisin paikka, jossa olette konsertoineet? Miksi?

Olemme soittaneet niin oudoissa paikoissa, että erikoisinta on vaikea valita. Riippuu varmaan siitä, kuinka määrittelee ”eksoottisen”. Kaukaisin paikka kotoa on varmaankin Brisbane Australiassa, tai ehkä Argentiinan Buenos Aires. Vuonna 2007 teimme kymmenen kaupungin kiertueen Venäjällä aina Kaliningradista Novosibirskiin ja takaisin Pietariin junalla kolmessatoista päivässä. Se oli varsin eksoottista.

Toisaalta eksoottisuutta voi löytyä aivan naapuristakin, kuten esimerkiksi silloin, kun meidät buukattiin punk rock -festivaaleille vahingossa. Toista eksoottisuuden lajia edustaa soittaminen kymmenille tuhansille gooteille Saksan jättifestivaaleilla. Se oli jokseenkin surrealistinen kokemus.

Front_cover_-_covenant_modern_ruin_ltd_ed

8. Kotikaupunkinne Helsingborg ja Helsinki (ruotsiksi Helsingfors) kirjoitetaan lähes samalla tavalla. Mikä on johtopäätöksenne tästä?

Laulamme kaikki Helvetissä?

9. Mitä terveisiä haluatte lähettää Suomen Covenant-faneille?

Veljet ja sisaret, olkaa varovaisia moottorisahojenne kanssa!

Kiitos haastattelusta. Nähdään perjantaina Kaapelitehtaalla!

Covenant esiintyy perjantaina 21. lokakuuta kello 23 Alternative Party -festivaalin päälavalla Kaapelitehtaalla Helsingissä. Lauantaina päälavalla esiintyy puolestaan Ural 13 Diktators. Konsertit ovat osa digitaalisen kulttuurin Alternative Party –festivaalia, jossa on konserttien lisäksi tarjolla digitaalista taidetta, outoa teknologiaa, kiinnostavia esitelmiä sekä vanhoja tietokoneita. Liput alkaen 20 € (ennakkoon, sisältää koko viikonlopun ohjelman). Lisätiedot: http://www.altparty.org

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s