Seppo Mäkinen – merkillinen mies

Pinslakitbalal

Haastattelussa AltParty-näytteilleasettaja, neuvostoliittolaisten esineiden keräilijä Seppo Mäkinen.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Seppo Mäkinen, keräilijä ja työtäni on toimia Pietarissa suomalaisen CTS Engtec Oy:n tytäryhtiön johtajana.

Kerro kokoelmistasi – millaisia asioita keräät? 
Kokoelmia minulla on kaksi, ensimmäinen on Neuvostoliitton liittyvän esineistön kokoelma ja toinen on maailman suurin pinssikokoelma, joka on jo neljä vuotta ollut Guinnessin ennätysten kirjassa. 
Venäläiset pinssit eli rintamerkit olivat aluksi osa muuta kokoelmaa, kunnes niitä oli minulla 18 000 ja eriytin ne omaksi kokoelmakseen. Nyt pinssejä on yhteensä 41 500 kpl 115 eri maasta. Ne on teemoittain lajiteltu puukehyksin lasin taakse ja yhteispituus on seinällä 75 metriä.

Mistä keräilyharrastuksesi sai alkunsa?
Neuvostoliiton aikaisten esineiden kerääminen alkoi Moskovassa asuessani, kun huomasin ihmisten pyrkivän eroon neuvostotavaroista ja minä päinvastoin aloin kerätä niitä tallentaakseni hajonneen valtion historiaa, joka ei enää koskaan palaa. 
Ensimmäinen pinssini löytyi Moskovasta hotellin edestä, se osoittautui Venäjän duuman kansanedustajan merkiksi numerolla 114. Siitä tarjottiin minulle seuraavana päivänä 300 dollaria, mutta en myynyt.
Pikkutav

Mistä kaikkialta olet löytänyt esineitä kokoelmaasi? Mikä on mielenkiintoisin tapa, jolla jokin on päätynyt kokoelman osaksi?
Neuvostoaikaisia esineitä olen tuonut reissuiltani ympäri Venäjää aina Siperian takaa Kamtshatkalta asti. Niistä olisi lukematon määrä tarinoita, miten ne ovat minulle joutuneet. Esim. KGB:n päivystäjän iso rintamerkki, satoja Lenin-pienoispatsaita, tauluja, mitaleita, käyttöesineitä, jopa 1974 vuodelta oleva avaamaton kondomi, jota ei viralllisesti ollut, vaan joita sai ostaa apteekista nimellä ”kuminen tuote numero 2”. Kaasunaamari oli ”kuminen tuote numero 1.”

Mikä kokoelmasi osa on sinulle henkilökohtaisesti tärkein?
Minulle yksi tärkeimmistä esineistä on vuoden 1964 vuoden postimerkeistä muotoiltu Lenin-taulu, jonka olen saanut ystäviltäni Moskovasta. Toiseksi Leninin biografiaa kuvaava jättitaulu, jossa on hänen kaikki ulkomaanmatkansa vuosilukuineen. Suuri määrä balalaikkoja on vaikuttava kokoelma, jotka itse ilmoituksen perusteella Moskovassa keräsin eri puolelta kaupunkia.

Mikä on parasta keräilyharrastuksessa?
Keräily sinänsä on jännittävää, kun löytää uusia asioita, esineitä ja tapaa uusia ihmisiä. Mielenkiintoista on myös se, millaisia esineitä aikanaan on ollut; propagandavälineitä, propuskoja, julkaisuja, miliisin keppi jne.

Mikä neuvostoesineissä kiehtoo?
Neuvostoliitossa oli mielenkiintoista se, että se oli todellista. Nyt kaikki on historiaa ja esineiden nostalgia-arvo vain kasvaa.
Julisteita2
Kokoelmasi osia on näytteillä Punakone-teemaisilla Alternative Partyilla. Missä kokoelmiasi on aiemmin ollut näytteillä?
Minulla oli vuonna 2006 Kouvolan Tykkimäessä näyttely nimeltään Back to the USSR. Pinssinäyttelyjä on ollut Helsingissä, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Haminassa. Kävijöitä yhteensä yli 70 000.

Netistä voi katsoa kokoelmiani: www.guinnessbadges.com ja www.backtotheussr.com

-|SadeK|

Digitaalisen kulttuurin festivaali Alternative Party 2011 ”Punakoneet” järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 21.-23. lokakuuta. Liput: ovelta 20 €, ennakkoon kaksi lippua yhden hinnalla! Lisätiedot: http://altparty.org

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s