Tšernobylin ydintuho saapuu Helsinkiin

Oletko aina halunnut olla Tšernobylin ydinvoimalan ohjaamon puikoissa tuhoisaan loppuun saakka sekä tanssia ylikuumentuneiden reaktorisauvojen päällä? Nyt se on mahdollista!

Helsingin Hacklab on toteuttamassa Tšernobyl-ydinvoimalasimulaattorin, joka tarjoaa mahdollisimman aidon ydintuhokokemuksen reaktorin ohjaajille. Voit tuhota itsesi ja koko pääkaupunkiseudun Kaapelitehtaalla Helsingissä 21.-23. lokakuuta Alternative Party 2011 -tapahtumassa! Otimme selvää mistä on kyse haastattelemalla yhtä hankkeen puuhamiehistä.

Hacklab-haggstrom-chernobyl-2011-10-06

Kuvassa Hans Häggström Tšernobyl-simulaattorin rakenteilla olevan ohjauskeskuksen äärellä.

1. Hans Häggström Helsingin Hacklabista, kuka olet?

Olen softa-alalla töissä, josta kokemusta on kertynyt noin kymmenisen vuotta, mutta taide ja pelit ovat aina kiinnostaneet, samoin kuin open source -filosofia. Hacklabin myötä olen taas päässyt harrastamaan elektroniikka- ja muuta rakentamista.

2. Mikä on Tšernobyl-ydinvoimalasimulaattori?

Olemme pitkään miettineet Helsingin Hacklabissa jotain yhteistä simulaattoriprojektia. ALT partyjen punakone teeman ja yleisen brainstormauksen seurauksena sitten keksittiin rakentaa Tšernobyl-ydinvoimalasimulaattoria. Se on tarkoitettu lähinnä hauskaksi mutta haastavaksi koko-perheen tai kaveriporukan peliksi (pelaajamäärä näillä näkymin kahdesta neljään pelaajaa).

Kuvia Tšernobyl-simulaattorin prototyypistä.

Kuvissa on 1:10 skaalan pienoismalli reaktorikannesta ja yhdestä kokoontaitettavasta ohjauskonsolista, jolla säädetään reaktorin toimintaa. Reaktori koostuu joukosta simuloituja polttoainesauvoja ja ohjaussauvoja, joiden puusta veistetyt yläpäät näkyvät lattialla olevassa pyöreässä reaktorikannessa. Pienoismallit rakennettiin konseptin prototyyppausta varten ja tällä hetkellä olemme rakentamassa osia oikeassa koossa (reaktorinkansi on noin 2 metriä halkaisijaltaan, ja ohjauskonsolit nousevat metrin pöydänpinnan yläpuolelle).

3. Miten Tšernobyl syntyi?

Tutustuimme Tšernobyl-projektin alussa erilaisiin dokumentteihin ja raporteihin Tšernobylin ydinonnettomuudesta ja RBMK-reaktorityypistä. Yhdessä dokumentielokuvassa kerrottiin kuinka reaktoriteknikko vähän ennen räjähdystä näki kuinka polttoainesauvat pomppivat kanavissaan reaktorin ylikuumenemisen johdosta, dokumentissa oli kyseinen kohta ihan filmatisoitu. Siitä tuli heti mieleen jonkinlainen whack-a-mole-elementti peliin, jossa reaktoriteknikko hyppii reaktorikannen päällä ylikuumentuneita polttoainesauvoja takaisin alas, tanssipeli-tyylisesti. Luotettavan mekanismin rakentaminen polttoainesauvojen liikuttelemiseen osoittautui kuitenkin haastavaksi, protoilimme pari erilaista monimutkaista nivelpohjaista ratkaisua ennenkuin päädyimme tällä hetkellä rakenteilla olevaan yksinkertaisempaan kumiköysiratkaisuun.

4. Mitä vaaroja Tšernobyl-teokseen liittyy?

Paitsi tietysti virtuaalinen ydintuho virtuaalisen ydinräjähdyksen seurauksena, ehkä lähinnä kompastumisen vaara reaktorikannen päällä liikkuessa. Sitä voisimme varmaan minimoida kyltittämällä selvästi venäjäksi piktogrammien kanssa, että ydinreaktorin päällä ei saa tanssia.

5. Tšernobyl-simulaattori julkaistaan kahden viikon kuluttua Alternative Partyillä. Mitä odotat tapahtumalta?

Hauskaa punakone-juhlaa, vanhojen ja uusien tuttavien tapaamista, vaikuttavia demoja ja muita projekteja, tyytyväisiä (uudelleen)koulutettuja ydinvoimalateknikkoja, sekä tietysti uusia jäseniä Helsinki Hacklabille.

6. Mikä on Helsinki Hacklab?

Helsinki Hacklab on hackerspace, jota voisi ehkä lähinnä kuvailla yhteisöllisenä työpajana. Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka vuokraa tilaa joss jäsenet pystyvät rakentelemaan erilaisia projekteja yhdessä tai itse, lähinnä elektroniikkaan liittyen, mutta meillä on myös pieni puutyöverstas ja 3D-printteri. Yhdistyksessä on mukana erilaisia itse-rakentamisen harrastajia eri taustoilla.

Mukaan Hacklabiin pääsee vaikka käväisemällä paikan päällä tutustumassa jonain tiistaina (meillä on joka tiistai yleinen jäsen- ja tutustumisilta alkaen viideltä), jonka jälkeen jäsenyyttä voi hakea lähettämällä sähköpostin webbisivuillamme olevien liittymisohjeiden mukaan.`

Hacklab on minulle mukava paikka rentoutua ja pallotella hauskoja projekti-ideoita muiden nörttien kanssa, ja toteuttaa ideat käytännössä heti paikan päällä. Itse olen vieläkin hämmästynyt siitä, kuinka paljon hyödyllisiä työkaluja, komponentteja ja erilaista materiaalia labille on kertynyt jäseniltä ja lahjoituksina.

Helsinki_hacklab_logo_compact_text_right

7. Mitä Hacklab tulee tekemään Alternative Partyillä?

Hacklabin päävetonaula on tietenkin Tšernobyl-simulaattori, sen lisäksi esittelemme Helsinki Hacklabia yleisesti.

8. Kerro yksi huhu Tšernobyl-teokseen tai Hacklabiin liittyen

Hacklabin Tšernobyl-ryhmä kiistää vahvasti huhut että simulaatiota olisi mahdotonta pelata räjäyttämättä reaktoria.

Digitaalisen kulttuurin festivaali Alternative Party 2011 ”Punakoneet” järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 21.-23. lokakuuta. Liput: ovelta 20 €, ennakkoon kaksi lippua yhden hinnalla! Lisätiedot: http://altparty.org

Altparty2011-top

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s