Valoa ja ääntä Kajjaanin torilla – Demowall 2011

Demowallkajaani2

Kajaanissa Demowall keräsi Hospoda Korunan terassille ja keskustorille kymmenittäin ihmisiä. Paikalla oli paljon Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoita, jotka olivat kuulleet tapahtumasta koulun sähköpostilistoilla, mutta myös muuta väkeä laidasta laitaan oli löytänyt tapahtuman. 

Eetu ja Samu Kajakista kuvailivat tilaisuuden ilmapiiriä hyväksi ja kiinnostavaksi. Samu kertoi käyneensä Assemblyilla muutaman kerran demoja katsomassa ja kiitteli näytöksen ohjelmistoa ”erilaiseksi, kuin yleensä näkee”. Jussi Sivonen kertoi odottavansa ennen kaikkea vanhalla ZX Spectrum -tietokoneella tehtyjä teoksia, jotka olivat hänelle entuudestaan täysin tuntemattomia. Tunnelmaa hän kuvasi jännittyneeksi ja odottavaksi. 

Demowallkajaani5

Petteri Putkinen Lapin taidetoimikunnasta ajoi Demowallia katsomaan Rovaniemeltä asti. Hän oli kuullut kiertueesta Facebookin kautta ja oli ilahtunut, kun tapahtuma oli saatu niinkin pohjoiseen kuin Kajaaniin asti. ”Tämähän on ihan ajomatkan päässä, lähempänä kuin Inari”, tuottamisen ja mediakulttuurin Lapin läänintaiteilija nauroi. Hän kertoi seuraavansa mielenkiinnolla, miten paljon ja millaista yleisöä näytös keräisi Kajaanin kokoisella pienellä paikkakunnalla. 

Itse näytöksestä Putkisella oli paljon sanottavaa. Hän kertoi itse seuranneensa demosceneä 1990-luvun alkupuolella ja tietävänsä siksi teosten tekotavoista ja taustoista hieman enemmän: ”Asiaa tuntemattomalle tämä on helposti kuvavirtaa muun joukossa, vaikka tietysti demot ovat sellaisenaankin äärettömän komeita.” Taiteilija kommentoi, että teokset ovat usein ensisijaisesti teknisen osaamisen esittelyä ja sisältö hieman toisarvoista. ”Mutta parhaimmillaan estetiikkaa ja dramaturgiaa on mietitty paljon ja yhdistetty ne taidokkaaseen koodaamiseen. Silloin syntyy taidetta, joka herättää kylmiä väreitä”, hän summasi.

Kajaani oli paitsi pohjoisin, myös pienin Demowall-paikkakunta tänä vuonna. Siitä huolimatta paikalla oli paljon ihmisiä ja tunnelma ainutlaatuinen. Näytöksen loppupuolella vesisade karkotti osan katsojista, mutta terassille jääneet olivat sitäkin innostuneempia. Itse Kainuussa peruskouluaikanani asuneena jännitin tilaisuutta paljon muita etappeja enemmän, mutta onnistunut tilaisuus tuotti sitäkin suuremman ilon. Oli myös ihana kuulla Kainuun murretta pitkästä aikaa!

Demowallkajaani4

-|SadeK|

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s