Punakone valtaa Suomen!

– itäeurooppalaista digitaidetta suomalaiseen katukuvaan

Kaupunkiympäristön fyysiset pinnat muuttuvat eläviksi taiteen näyttämöiksi, kun itäeurooppalaisten underground-ryhmien liikkuvat kuvat valtaavat neljä suomalaiskaupunkia torstaista lähtien. Rautaesiripun takana puristuneet suuret ja mahtavat timantit esitellään nyt ensi kertaa laajemmalle yleisölle. Haastattelimme kiertueen kuraattoria Visa-Valtteri Pimiää ensi-illan kynnyksellä. Samalla käynnistyy Digiluovuus.fi:n Demowall-seurantadokumentti – tulemme raportoimaan kiertueen etenemisestä säännöllisesti tulevina viikkoina.

0010__

Kotipunatietokone on luovuuden työkalu: Soviet computer BK-0011M, white case. Produced at Eksiton factory, November 1991. (Lähde: Wikipedia)

Kiertueen teema punakone viittaa Neuvostoliiton digitaalikulttuurille jättämään perintöön kuten ainutlaatuiseen neuvostoteknologiaan ja itäeurooppalaisen digitaalitaiteen tyyleihin.

 ”Toisin kuin usein ajatellaan, Neuvostoliitto oli eristyneisyytensä ja rajoitustensa vuoksi luovuudelle hedelmällinen ympäristö, jossa kehittyi monenlaista omaleimaista underground-taidetta murtamaan rajoja – myös neuvostoliittolaisilla kotipunatietokoneilla”, kertoo näytöksen kuraattori, digitaalitaiteilija Visa-Valtteri Pimiä, Trilobit- ja Bilotrip-demoryhmien jäsen.

Demowall-kiertue kutsuukin nyt kaupunkilaisia avoimeen ulkoilmaan kokemaan epätavallisen taidemuodon — itäisen demoskenen — harvoin nähtyjä teoksia eli demoja.

Dwall2011_2

Yksi Demowall-näytöksen teoksista on Detroyt by triebkraft & 4th dimension, 2003

 

Demot ovat suomalaisen peliteollisuuden henkistä kivijalkaa

Demot ovat näyttäviä audiovisuaalisia efektejä tuottavia tietokoneohjelmia, joista kiinnostuneet harrastajat muodostavat demoskenenä tunnetun alakulttuurin. Demotaiteessa yhdistyvät saumattomasti luovuus ja teknologinen huippuosaaminen. Suomessa demoharrastus on edistänyt merkittävästi multimediaohjelmoinnin huippuosaamisen kehittymistä ja osaltaan mahdollistanut suomalaisen peliteollisuuden maailmanvalloitusta.

Demowall-projekti sai alkunsa vuonna 2009 kun kiertueen tuotannosta vastaava Alternative Party ry halusi edistää uudella tavalla mediataiteen ja erityisesti demojen tilaa ja tunnettuutta Suomessa. Visa-Valtteri Pimiä toimii kiertueen kuraattorina nyt toista vuotta.

Demowall-logo-transparent

 

Demowall-kiertue käynnistyy torstaina 1.9. Helsingin Lasipalatsilla

Ensi-illan kynnyksellä ”fiilikset ovat oikein hyvät”, kertoo Pimiä. Luvassa on kokonaan ennen Demowallissa näkemättömän ohjelmistoa. Kiertue esittelee laajamittaisesti itäisten underground-ryhmien järkähtämätöntä asennetta, riemastuttavaa kekseliäisyyttä ja ainutlaatuisella laitteistolla syntynyttä taidetta. Lisäksi ohjelmisto sisältää paljon myös digitaiteen ”ei-demomaisen tyylin teoksia”, jotta näytös olisi sisällöltään mahdollisimman rikas ja laaja-alainen.

Pimiä itse toivoo, että paikalle saapuu kaikenlaisia ihmisiä taustasta riippumatta, sillä — kuten hän kiteyttää — ”taide kuuluu kaikille!”

Helsingin jälkeen kiertue siirtyy Turkuun, jonka jälkeen matka jatkuu pohjoiseen Kajaaniin ja Jyväskylään. Tampereen esityksestäkin huhutaan, mutta tätä ei vielä ole järjestäjän puolesta vahvistettu tai kumottu.

Kiertueen jälkeen digitaalitaiteilija Pimiän syksy jatkuu muissa merkeissä. Tällä hetkellä käynnissä ovat esimerkiksi Bilotripin ”Mind Control”-demotrilogian kolmannen osan kehittäminen, joka on valmistumassa syksyn aikana. Lisäksi hän on valmistelemassa yhteisinstallaatiota Alternative Partyille sekä miettimässä salaperäistä peli-ideaa.

Kiertueaikataulu

  • Torstai 1.9. klo 21 Helsinki: Lasipalatsin sisäpiha, mbarin terassi
  • Perjantai 2.9. klo 21, Turku: Cosmic Comic Cafe, Kauppiaskatu 4
  • Perjantai 9.9. klo 21, Kajaani: Hospoda Korunan terassi, Kauppakatu 30
  • Lauantai 10.9. klo 21, Jyväskylä: Bar Bra, Kauppakatu 35

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Tilaisuuteen voi saapua ja sieltä poistua kesken esityksen. Tapahtuma kestää noin kaksi tuntia. Baari avoinna. Nähdään Demowallilla!

Lisätiedot: www.demowall.org

Alternative Party ry järjestää myös vuosittain demopartyn ja digitaalisen kulttuurin festivaalin Helsingin Kaapelitehtaalla. Lokakuussa seuraavan kerran pidettävä Alternative Party 2011 kokoaa yhteen ohjelmoijien, visualistien, muusikkojen ja tutkijoiden kaltaisia digikulttuurin tulenkantajia ja intohimoisia harrastajia.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s