3+2 kehitysideaa vaalikoneisiin

Vaalit ja vaalikoneet lähestyvät. En malttanut olla sortumatta hieman besserwisserismiin ja kertoa miten minun mielestäni saavutettaisiin astetta täydellisempi vaalikone kuin mihin aiempina vuosina on totuttu. Pidä hatustasi kiinni – tai kuten sanonta kuuluu, ”täältä pesee, härifrån tvättas!”

Eduskunnan-istuntosali

 

Kuten varmaan tiedätkin, vaalikoneet ovat verkkopalveluita, jotka auttavat löytämään itsellesi sopivan ehdokkaan vastaamalla koneen esittämiin kysymyksiin, jonka jälkeen näytetään parhaiten hakuehtoja vastaavat ehdokkaat. Perinteisesti vaalikoneet kuitenkin käyttävät aineistonaan ainoastaan kansanedustajaehdokkailta kerättyjä varta vasten kerättyjä vastauksia. Tällöin kuitenkin tulos pohjautuu pelkästään kansanedustajaehdokkailta saataviin vastauksiin, jotka eivät välttämättä kerro koko totuutta.

Monipuolisemman kuvan saamiseksi ehdokkaista, ja demokratian kehittämiseksi, ehdotan seuraavia parannuksia vaalikoneisiin:

1. Mitä ehdokas lupaa ja mitä todellisuudessa tapahtuu? Mikäli ehdokas on ollut aiemmin valittuna luottamustoimeen (esim. toiminut kansanedustajana tai kunnanvaltuustossa), tulisi hänen äänestyskäyttäytyminen kyseisessä luottamustoimessa tuoda esille. Tällöin vaalikoneen käyttäjä voisi itse arvioida miten hän olisi äänestänyt kussakin asiassa sekä toisaalta voisi vertailla miten ehdokkaan vastaukset vaalikoneessa vastaavat sitä, miten hän on luottamustoimessa äänestänyt kussakin asiassa.

”Edustaja N.N. on äänestänyt aiemmissa luottamustoimissaan 85% siten kuin mitä nyt vaalikoneessa lupaa.”

Esimerkiksi Eduskunnan verkkosivuilta on saatavilla äänestystiedot, ja tieto olisi yhdistettävissä kohtuullisella vaivalla vaalikoneisiin. Ne ehdokkaat, jotka eivät ole olleet kansanedustajina aiemmin, voisivat vastata tärkeinä pitämiinsä Eduskunnan aiempiin äänestyksiin JAA / EI / TYHJÄ.

2. Miten ehdokkaan mieli muuttuu matkan varrella? Mielipiteen muutos ei ole sinänsä huonoa – usein erittäin viisastakin – mutta vaalien tapauksessa äänestäjillä on jonkinasteinen lupa olettaa, että edustaja sitoutuu niihin näkemyksiin, joita hän on vaalien alla ilmoittanut kannattavansa.

Usein ehdokkaat ovat osallistuneet vaaleihin ja vaalikoneisiin aiemminkin. Vaalikoneessa tulisi tuoda esille miten ehdokas on aiemmin vastannut vaalikoneessa (esim. Eduskuntavaaleissa vuonna 2007) ja näitä tietoja voisi verrata sekä hänen vastauksiin tämän vuoden vaalikoneessa että verrata toteutuneisiin äänestyksiin Eduskunnassa (kts. edellinen idea). Edellisen vaalikauden vaalikonetta ja Eduskunnan äänestystietoja vertailemalla voisi laskea vastaavuuden:

”Edustaja N.N. äänesti Eduskunnassa 73% siten kuin ennen vaaleja lupasi vaalikoneessa.”

3. Vaalikone pohjautuen todellisiin äänestyksiin Eduskunnassa? Edellä kuvattua Eduskunnan äänestysaineistoa voisi käyttää myös niinpäin, että vaalikoneen käyttäjä voisi vastata JAA / EI / TYHJÄ tärkeinä pitämiin todellisiin Eduskunnassa esillä olleisiin äänestyksiin ja katsoa sen pohjalta kuka kyseisen vaalikauden kansanedustajista parhaiten osuu omaan profiiliin.

”Olet poliittinen outolintu – kukaan Eduskunnassa ei ole äänestänyt samoin. Äänestyskäyttäytymisesi muistuttaa eniten Päivi Räsäsen (kd) ja Ville Niinistön (vihr) äänestyskäyttäytymistä. Puolueista sinua lähimpänä on SDP.”

(Toki Eduskunnan toteutuneissa äänestyksissä puoluiden linjaukset vaikuttavat kansanedustajien antamiin ääniin. Eli tämä tarjoaisi oikeastaan samalla etulyöntiaseman uusille ehdokkaille, jotka voisivat siis äänestää virtuaalisesti vaalikoneen kautta ilman tiukkaa puoluekuria.)

+1 Sosiaalinen media eli: Äänestäisinkö mieluummin ehdokas N.N.ää vai omaa kaveriani Eduskuntaan? Voisiko vaalikone toimia demokraattiseen osallistumiseen kannustavana pelinä siten, että näkisit paitsi miten hyvin ehdokkaat osuvat omiin hakukriteereihisi myös sen, miten kuka kavereistasi parhaiten vastaa omia kriteerejäsi? Vastaavasti voisit tarkistaa kuinka hyvin olisit menestynyt vaaleissa eli kuinka monta ääntä olisit saanut kerättyä.

Teknisesti tämä voisi toimia esim. siten, että kun teet haun vaalikoneeseen kone samalla ehdottaisi, että luot hakukriteeriesi pohjalta oman ”virtuaaliehdokasprofiilin”. Tämän jälkeen Facebook- yms sosiaalisen median kaverisi näkisivät omissa hakutuloksissaan paitsi hakuehtoihin osuvat viralliset ehdokkaat niin myös sen, ketkä kavereista osuvat hakukriteereihin. Kaverisi voisi myös valita kenelle antavat äänensä vaaleissa, jolloin näkisit (leikkimielisesti) kuinka paljon ääniä olisit saanut mikäli olisit asettunut ehdolle.

Ehkäpä tämä olisi tapa aktivoida poliittista keskustelua kaveripiireissä sekä lisätä osaltaan kansalaisten intoa käydä äänestysuurnilla? Vaali-illan TV- ja muissa lähetyksissä voisi sitten julkaista tämän leikkimielisen vaalin voittajia sillä välin kun odotellaan oikeita vaalituloksia.

”Mikäli olisit ollut Kokoomuksen tai Kommunistisen puolueen ehdokas, olisi sinut valittu Eduskuntaan. Sait enemmän ääniä kuin Sauli Niinistö. Sinulla olisi hyvät mahdollisuudet nousta pääministeriksi.”

+2 Käyttöliittymä reaaliaikaisemmaksi. Usein vaalikoneissa pitää vastata lukuisiin kysymyksiin ennen kuin näkee ketkä ehdokkaista vastaa hakuehtoihin. Ehdotan käyttöliittymäksi sellaista, jossa käyttäjä voi aloittaa mistä tahansa kysymyksestä ja heti valittuaan yhden vastauksen, hän näkee kysymysten vieressä sillä hetkellä vastauksiin parhaiten sopivat ehdokkaat.

Katso esimerkiksi MuseoSuomi-järjestelmän moninäkymäkäyttöliittymää, jossa käyttäjä voi askel kerrallaan tarkentaa hakuehtojaan ja järjestelmä näyttää jatkuvasti kaikki sillä hetkellä voimassa oleviin hakuehtoihin sopivat museoesineet sekä ainoastaan ne hakuehdot, jotka voivat enää aiemmat valinnat huomioiden supistaa tulosjoukkoa. Kunkin hakuehdon vieressä lukee lisäksi lukumäärä esineistä, jotka jäävät jäljelle, mikäli tekee kyseisen valinnan.

Esimerkiksi suppeneva hakusekvenssi voisi kulkea seuraavasti:

  1. Valmistuspaikka: Afrikka (jäljelle jää 116 esinettä)
  2. Esinetyyppi: Säilyttimet (jäljelle jää 33 esinettä)
  3. Materiaalit: Kasvikunnan materiaalit (jäljelle jää 2 esinettä)

Lopputuloksena on vain ne kaksi esinettä, jotka on valmistettu Afrikassa, ovat tyypiltään säilyttimet ja ovat valmistettuja kasvikunnan materiaaleista. Eli kaksi afrikkalaista ruutipulloa.

Vastaavasti vaalikoneessa hakusekvenssi voisi kulkea seuraavasti:

  1. Kannattaa ydinvoimaa
  2. Vastustaa eläkeiän nostoa
  3. Kannattaa presidentin valtaoikeuksien supistamista

Kunkin valintavaihtoehdon yhteydessä näkyisi miten monta ehdokasta jää jäljelle mikäli klikkaa ao. valintaa. Lisäksi näkyvissä voisi olla ehdokkaiden lukumäärän lisäksi myös se, mitkä puolueet jäävät jäljelle kun kyseistä valintaa klikkaa. (Ehkäpä puoluevalinta, ehdokkaan ikä, paikkakunta, jne voisivat olla hakukriteereitä asiakysymysten rinnalla?)

Ja eikun tekemään!

Heräsikö kommentteja tai ideoita? Vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan mielelläni täydellisen vaalikoneen saavuttamisessa. Epäilemättä joku jossain on kokeillut osaa ideoista, mutta toivottavasti tässä oli uusiakin joukossa! Käytä vapaasti ja kerro mielellään minullekin, niin voin ihailla ja kommentoida.

Kim Viljanen työskentelee Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä Aalto-yliopistolla ja harrastaa silloin tällöin besserwisserismiä tämän tyyppisten kirjoitusten muodossa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: 3+2 kehitysideaa vaalikoneisiin

  1. TapioNurminen sanoo:

    Vaalilupausten ja todellisen äänestyskäyttäytymisen suhteesta on ollut kiinnostunut etenkin Kansanmuisti (http://www.kansanmuisti.fi/).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s