Design-pääkaupunki Helsinki = Avoin yhteenlinkittyvä data + ruohonjuuritason digitaalinen luovuus?

Tutustuin tänään vuoteen 2012 kulminoituvaan Helsingin design-pääkaupunkihankkeeseen. Aloin pohtimaan miten digitaalinen luovuus valjastetaan Design-pääkaupungin (ja sen jälkeenkin) menestystekijäksi.

Yksi ilmeinen digitaalisuuden mahdollisuus avautuu siitä, jos digitaaliset sovellukset tukisivat yhä enemmän kansalaisen arkea sekä kaupungilla että kotona, kuorruttaen Helsinki-kokemuksen virtuaalisella palvelukerroksella. Paikkasidonnaiset palvelut ovat tässä alkua: esimerkiksi reittioppaat, ravintolaoppaat, paikkasidonnaiset sosiaalisen median palvelut jne.

Millaisia ovat 2015-luvun kaikkialla läsnä olevat digitaaliset palvelut, jotka tekevät elämästä ja kaupungista yhä paremman paikan olla ja elää?

Yksi itseäni kiinnostava kehityssuunta (joka on osaltaan ennakkoehto tällaisille sovelluksille) on erityisesti julkisella puolella käynnissä oleva tavoite avata julkiset datavarannot (valtio, kunnat, ym) kaikkien käyttöön. Voisiko design-pääkaupunki olla osaltaan edistämässä tätä kehityssuuntaa siten, että vuoteen 2011 loppuun mennessä julkiset datat olisi avattuna ja vuonna 2012 näiden päälle syntyisi yhä laajenevissa määrin uusia sovelluksia?

Aalto-yliopiston tutkimusryhmämme puolesta tämä tarkoittaa sitä, että nyt pitäisi ottaa hyvät käytännöt pikimmiten käyttöön datan julkaisemisessa järkevässä muodossa. Alternative Partyjen kannalta puolestaan nyt on loistava tilaisuus auttaa esimerkiksi Suomen valtiota ja Helsingin kaupunkia innostamaan ja aktivoimaan ruohonjuuritason digitaalisesti luovaa yhteisöä luomaan uusia sovelluksia (ja esimerkiksi uusia yrityksiä sovellusten ympärille).

Omalta osaltani on siis näköpiirissä hyviä mahdollisuuksia yhdistää työ (Aalto) ja huvi (AltParty). Elämme oikein mielenkiintoisia aikoja! 🙂

Lue myös: Avoin data vaatii onnistuakseen digitaalisesti luovan yhteisön

Ken tästä ovesta käy, löytää digitaalista luovuutta!

Media_httpwwwaltparty_feadj

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s